05-05-2023, 07:50 PM
Τα είδη και οι ποικιλίες του αγαπημένου ποτου!
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί τεράστια αύξηση στην παραγωγή μπύρας, ειδικά στην χώρα μας οι μικροζυθοποιίες έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια, δημιουργώντας μια αξιόλογη πλέον σκηνή στο γαστρονομικό τοπίο. Από την Κρήτη μέχρι τη Σαντορίνη και από την Εύβοια μέχρι τη Κέρκυρα, μπορούμε να περηφανευόμαστε πως η ελληνική μπύρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μπύρες που παράγουν χώρες με μακρά ιστορία στην μπύρα.
Ας δούμε όμως πως μπορούμε να κατατάξουμε τις μπύρες.
Ποικιλίες μπύρας
Ale
Η ζυθοποιοία γίνεται με μαγιά σε θερμοκρασία κελαριού, οι ale είναι γευστικές με πλούσιο σώμα, με νότες από φρούτα ή μπαχαρικά και μια ευχάριστη επίγευση λυκίσκου. Είναι αρκετά έντονες, με διαφορετικά γευστικά στρώματα, αρώματα από φρούτα και βύνη. Ίσως να περιέχουχουν bitters, abbey ales, pale ales, nut browns κ.α.
Οι Ale είναι πιο σκούρες από τις lager, ποικίλουν χρωματικά, από πλούσιες ξανθιές μέχρι κεχριμπαρένιες κοκκινωπές. Επίσης, είναι πολύ αρωματικές, με το λυκίσκο να δίνει μια ξεχωριστή φρουτώδη γεύση, οξύτητα και ευχάριστη πικρή επίγευση. Τέλος, έχουν γενικότερα πιο ξεχωριστή γεύση από τις Lager.
Lager
Η λέξη Lager έχει τη ρίζα της από τη γερμανική λέξη lagern, που σημαίνει «πρός αποθήκευση» - αναφέρεται στην μέθοδο αποθήκευσης της μπύρας, για αρκετούς μήνες σε θερμοκρασίες λίγο πιο υψηλές από το όριο του παγωμένου. Δροσιστικές και φρέσκες με απαλή επίγευση, μεγαλύτερης ωρίμανσης, οι lager μαζί με τις pilsner είναι οι πιο δημοφιλείς μπύρες στον κόσμο.
Μια lager μπορεί να είναι γλυκιά έως πικρή ή pale και μαύρη, συνήθως lager είναι γερμανικές, ολλανδικές και τσέχικες.Οι περισσότερες δεν έχουν έντονο χρώμα, πλούσιο αφρό και μέτρια έως έντονη γεύση λυκίσκου.
Stouts & Porters
Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Porter και στην Stout. Μια Ale, porter ζωοποιείται με καβουρδισμένη βύνη, που δίνει γεύση, άρωμα και χρώμα. Η Stout, είναι μαύρη, καβουρδισμένη ποικιλία, που ζωοποιείται με ζύμωση.
Στις Stout χρησιμοποιείται καβουρδισμένο κριθάρι που έχει ως αποτέλεσμα μαύρη, στυφή μπύρα με επίγευση που θυμίζει τη γεύση του καφέ.
Αυτή η ποικιλία είναι συνήθως σκούρα και γλυκιά, οι malt έχουν συνήθως νότες καραμέλας και καρυδιών. Μπορεί να είναι ελαφριές έως πλούσιες σε γεύση.
Εκτός από τις ποικιλίες μπύρας υπάρχουν και τα είδη μπύρας που είναι πολύ περισσότερα από τις ποικιλίες.
Amber
Το συγκεκριμένο είδος μπορεί να περιέχει μεγάλο γευστικό εύρος. Οι μπύρες αυτές είναι γεμάτες με αρώματα βύνης και με νότες καραμέλας, αυτό το είδος μπορεί να είναι είτε lager είτε ale.
Blond
Οι ξανθιές ale είναι συνήθως ωχρές σε χρώμα και τείνουν να είναι διαυγείς, φρέσκες και ζωηρές, με χαμηλή έως μέτρια πικράδα και αρώματα λυκίσκου μαζί με γλύκα βύνης.
[b]Brown
[/b]
Σκούρες κεχριμπαρένιες ή καστανές σε χρώμα, στις καστανές ale μπορούμε να διακρίνουμε στοιχεία καραμέλας και σοκολάτας και σε αρκετές διακρυτικά εσπεριδοειδή ή έντονη γεύση βύνη ή καρυδιών, φυσικά η γεύση εξαρτάται από την περιοχή ζυθοποίησης
[b]Cream[/b]
Πολύ ήπια ale που γλυκίζει, με χρυσαφί χαρακτήρα .
[b][b]Dark[/b][/b]
Η μαύρη ale, είναι βρετανικού τύπου μπύρα, η οποία συνδυάζει λυκίσκο, μαγιά και μια μίξη βύνης. Έχει κεχριμπαρένιο, σκούρο καστανό χρώμα, όχι ακριβώς μαύρο, με μια ντελικάτη φρουτώδη μυρωδιά, με γερό χαρακτήρα βύνης.
[b][b][b]Fruit[/b][/b][/b]
Οι περισσότερες μπύρες από φρούτα είναι ale, ωστόσο δεν έχουν τόσο χαρακτήρα ale. Για να αναδειχθεί καλύτερα ο φρουτώδης χαρακτήρας, η γεύση της βύνης, δεν είναι κυρίαρχη, η πικρή γεύση δεν είναι έντονη όσο στην κανονική μπύρα.
[b][b][b]Golden[/b][/b][/b]
Εφευρέθηκε στο Η.Β. η χρυσαφένια έχει έντονο χρώμα με νότες εσπεριδοειδών και βανίλιας. Μερικές φορές μπορεί να έχει επίγευση μπαχαρικών.
Honey
Μπύρα με έντονη γεύση, με κρεμώδη υφή και μεταλλικό χρώμα. Είναι γλυκιά με νότες καραμέλας.
[b][b][b]India Pale Ale[/b][/b][/b]
Μια εκδοχή της Pale με περισσότερο λυκίσκο, η οποία εφευρέθηκε στην Αγγλία, με έξτρα λυκίσκο ώστε να επιβιώσει κατά το μακρινό ταξίδι που είχαν να πραγματοποιήσουν στην Ινδία οι Βρετανοί στρατιώτες.
Light
Πολύ ελαφριά μπύρα, με ήπια γεύση. Ελαφριά μπύρα με λιγότερες θερμίδες και ή χαμηλότερη περιεκτικότητα αλκοόλ.
[b][b][b]Lemon
[/b][/b][/b]
Συνήθως ελαφριά με δροσιστική γεύση λεμόνι. Η ένταση της γεύσης διαφέρει από μπύρα σε μπύρα.
Pale
Η Pale ale είναι φρουτώδεις, στο χρώμα του χαλκού. Ξεκίνησε στην Αγγλία, οι Pale Ale είναι δυνατές μπύρες οι οποίες συνοδεύονται άψογα με πικάντικα φαγητά.
Pilsner
Παρασκευάζονται με ουδέτερο ή σκληρό νερό. Είναι συνήθως χρυσαφένιες με στυφή, φρέσκια και κάπως πικρή γεύση. Οι pilsner ξεχωρίζουν από τις lager εξαιτίας της ξεχωριστής γεύσης λυκίσκου.
[b][b][b]Red[/b][/b][/b]
Οι κόκκινες ale, είναι είτε κόκκινες είτε ανοιχτές καστανές. Είναι μέτριας έως βαριάς γεύσης και περιέχουν νότες καραμέλας.
Strong
Αυτή είναι μια μεγάλη ομάδα, στην οποία μπορεί να μπει οποιαδήποτε μπύρα πάνω από 7% σε αλκοόλ. Οι περισσότερες δυνατές μπύρες, είναι συνήθως σκούρες, μερικές είναι σχεδόν μαύρες. Υπάρχουν επίσης παλαιωμένες, double IPA και κρασιά από κριθάρι.
[b][b][b]Wheat[/b][/b][/b]
Ελαφριές, καταναλώνονται ευχάριστα, καθώς έχουν μηδαμινή επίγευση. Το σιτάρι προσφέρει απαλό χαρακτήρα και η μπύρα είναι πολλές φορές θολή με νότες μπαχαρικών.
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί τεράστια αύξηση στην παραγωγή μπύρας, ειδικά στην χώρα μας οι μικροζυθοποιίες έχουν ξεφυτρώσει σαν τα μανιτάρια, δημιουργώντας μια αξιόλογη πλέον σκηνή στο γαστρονομικό τοπίο. Από την Κρήτη μέχρι τη Σαντορίνη και από την Εύβοια μέχρι τη Κέρκυρα, μπορούμε να περηφανευόμαστε πως η ελληνική μπύρα δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μπύρες που παράγουν χώρες με μακρά ιστορία στην μπύρα.
Ας δούμε όμως πως μπορούμε να κατατάξουμε τις μπύρες.
Ποικιλίες μπύρας
Ale
Η ζυθοποιοία γίνεται με μαγιά σε θερμοκρασία κελαριού, οι ale είναι γευστικές με πλούσιο σώμα, με νότες από φρούτα ή μπαχαρικά και μια ευχάριστη επίγευση λυκίσκου. Είναι αρκετά έντονες, με διαφορετικά γευστικά στρώματα, αρώματα από φρούτα και βύνη. Ίσως να περιέχουχουν bitters, abbey ales, pale ales, nut browns κ.α.
Οι Ale είναι πιο σκούρες από τις lager, ποικίλουν χρωματικά, από πλούσιες ξανθιές μέχρι κεχριμπαρένιες κοκκινωπές. Επίσης, είναι πολύ αρωματικές, με το λυκίσκο να δίνει μια ξεχωριστή φρουτώδη γεύση, οξύτητα και ευχάριστη πικρή επίγευση. Τέλος, έχουν γενικότερα πιο ξεχωριστή γεύση από τις Lager.
Lager
Η λέξη Lager έχει τη ρίζα της από τη γερμανική λέξη lagern, που σημαίνει «πρός αποθήκευση» - αναφέρεται στην μέθοδο αποθήκευσης της μπύρας, για αρκετούς μήνες σε θερμοκρασίες λίγο πιο υψηλές από το όριο του παγωμένου. Δροσιστικές και φρέσκες με απαλή επίγευση, μεγαλύτερης ωρίμανσης, οι lager μαζί με τις pilsner είναι οι πιο δημοφιλείς μπύρες στον κόσμο.
Μια lager μπορεί να είναι γλυκιά έως πικρή ή pale και μαύρη, συνήθως lager είναι γερμανικές, ολλανδικές και τσέχικες.Οι περισσότερες δεν έχουν έντονο χρώμα, πλούσιο αφρό και μέτρια έως έντονη γεύση λυκίσκου.
Stouts & Porters
Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Porter και στην Stout. Μια Ale, porter ζωοποιείται με καβουρδισμένη βύνη, που δίνει γεύση, άρωμα και χρώμα. Η Stout, είναι μαύρη, καβουρδισμένη ποικιλία, που ζωοποιείται με ζύμωση.
Στις Stout χρησιμοποιείται καβουρδισμένο κριθάρι που έχει ως αποτέλεσμα μαύρη, στυφή μπύρα με επίγευση που θυμίζει τη γεύση του καφέ.
Αυτή η ποικιλία είναι συνήθως σκούρα και γλυκιά, οι malt έχουν συνήθως νότες καραμέλας και καρυδιών. Μπορεί να είναι ελαφριές έως πλούσιες σε γεύση.
Εκτός από τις ποικιλίες μπύρας υπάρχουν και τα είδη μπύρας που είναι πολύ περισσότερα από τις ποικιλίες.
Amber
Το συγκεκριμένο είδος μπορεί να περιέχει μεγάλο γευστικό εύρος. Οι μπύρες αυτές είναι γεμάτες με αρώματα βύνης και με νότες καραμέλας, αυτό το είδος μπορεί να είναι είτε lager είτε ale.
Blond
Οι ξανθιές ale είναι συνήθως ωχρές σε χρώμα και τείνουν να είναι διαυγείς, φρέσκες και ζωηρές, με χαμηλή έως μέτρια πικράδα και αρώματα λυκίσκου μαζί με γλύκα βύνης.
[b]Brown
[/b]
Σκούρες κεχριμπαρένιες ή καστανές σε χρώμα, στις καστανές ale μπορούμε να διακρίνουμε στοιχεία καραμέλας και σοκολάτας και σε αρκετές διακρυτικά εσπεριδοειδή ή έντονη γεύση βύνη ή καρυδιών, φυσικά η γεύση εξαρτάται από την περιοχή ζυθοποίησης
[b]Cream[/b]
Πολύ ήπια ale που γλυκίζει, με χρυσαφί χαρακτήρα .
[b][b]Dark[/b][/b]
Η μαύρη ale, είναι βρετανικού τύπου μπύρα, η οποία συνδυάζει λυκίσκο, μαγιά και μια μίξη βύνης. Έχει κεχριμπαρένιο, σκούρο καστανό χρώμα, όχι ακριβώς μαύρο, με μια ντελικάτη φρουτώδη μυρωδιά, με γερό χαρακτήρα βύνης.
[b][b][b]Fruit[/b][/b][/b]
Οι περισσότερες μπύρες από φρούτα είναι ale, ωστόσο δεν έχουν τόσο χαρακτήρα ale. Για να αναδειχθεί καλύτερα ο φρουτώδης χαρακτήρας, η γεύση της βύνης, δεν είναι κυρίαρχη, η πικρή γεύση δεν είναι έντονη όσο στην κανονική μπύρα.
[b][b][b]Golden[/b][/b][/b]
Εφευρέθηκε στο Η.Β. η χρυσαφένια έχει έντονο χρώμα με νότες εσπεριδοειδών και βανίλιας. Μερικές φορές μπορεί να έχει επίγευση μπαχαρικών.
Honey
Μπύρα με έντονη γεύση, με κρεμώδη υφή και μεταλλικό χρώμα. Είναι γλυκιά με νότες καραμέλας.
[b][b][b]India Pale Ale[/b][/b][/b]
Μια εκδοχή της Pale με περισσότερο λυκίσκο, η οποία εφευρέθηκε στην Αγγλία, με έξτρα λυκίσκο ώστε να επιβιώσει κατά το μακρινό ταξίδι που είχαν να πραγματοποιήσουν στην Ινδία οι Βρετανοί στρατιώτες.
Light
Πολύ ελαφριά μπύρα, με ήπια γεύση. Ελαφριά μπύρα με λιγότερες θερμίδες και ή χαμηλότερη περιεκτικότητα αλκοόλ.
[b][b][b]Lemon
[/b][/b][/b]
Συνήθως ελαφριά με δροσιστική γεύση λεμόνι. Η ένταση της γεύσης διαφέρει από μπύρα σε μπύρα.
Pale
Η Pale ale είναι φρουτώδεις, στο χρώμα του χαλκού. Ξεκίνησε στην Αγγλία, οι Pale Ale είναι δυνατές μπύρες οι οποίες συνοδεύονται άψογα με πικάντικα φαγητά.
Pilsner
Παρασκευάζονται με ουδέτερο ή σκληρό νερό. Είναι συνήθως χρυσαφένιες με στυφή, φρέσκια και κάπως πικρή γεύση. Οι pilsner ξεχωρίζουν από τις lager εξαιτίας της ξεχωριστής γεύσης λυκίσκου.
[b][b][b]Red[/b][/b][/b]
Οι κόκκινες ale, είναι είτε κόκκινες είτε ανοιχτές καστανές. Είναι μέτριας έως βαριάς γεύσης και περιέχουν νότες καραμέλας.
Strong
Αυτή είναι μια μεγάλη ομάδα, στην οποία μπορεί να μπει οποιαδήποτε μπύρα πάνω από 7% σε αλκοόλ. Οι περισσότερες δυνατές μπύρες, είναι συνήθως σκούρες, μερικές είναι σχεδόν μαύρες. Υπάρχουν επίσης παλαιωμένες, double IPA και κρασιά από κριθάρι.
[b][b][b]Wheat[/b][/b][/b]
Ελαφριές, καταναλώνονται ευχάριστα, καθώς έχουν μηδαμινή επίγευση. Το σιτάρι προσφέρει απαλό χαρακτήρα και η μπύρα είναι πολλές φορές θολή με νότες μπαχαρικών.